Potencjał miejskiego rolnictwa i ogrodnictwa

Miejskie rolnictwo ma potencjał, by pomóc w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Pierwsze szacunkowe globalne badania wskazują, że gdyby założyć miejskie gospodarstwa na całym świecie, byłyby one w stanie wyprodukować nawet 180 milionów ton żywności rocznie – czyli do 10% światowej produkcji roślin strączkowych, korzeniowych i bulwiastych oraz warzyw. Przewiduje się, że do 2050 roku 60% ludności świata będzie żyć w miastach, a prędkość następowania tych zmian wymaga wprowadzania szybkich zmian, by możliwe było wyżywienie całej tej ludności miejskiej. Wyzwania wykraczają poza produkcje żywności i dotyczą również tworzenia miejsc pracy, budowania społeczności i utylizacji odpadów. Miejskie rolnictwo może mieć pozytywny wpływ na wszystkie te obszary, przyczyniając się tym samym do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju wyznaczonych przez ONZ nr 1, 2, 12 i 15.

Cały artykuł (w języku angielskim) można przeczytać tutaj

Powróć do góry strony
Na tej stronie korzystamy z cookies.
Polityka prywatności