JADALNE MIASTO WARSZAWA

Globalny system oparty na przemysłowym rolnictwie i hodowli, monokulturach roślinnych oraz eksploatacji gleby pozbawia ludzi suwerenności żywnościowej, czyli prawa człowieka do zdrowej żywności wytwarzanej lokalnie, w zrównoważony, ekologiczny sposób i w zgodzie z naturalnym rytmem planety.

Oddajemy głos pięciu inicjatywom, które mogą nadać nowy kierunek polityce żywnościowej miasta. Ta historia pokazuje, że projekty realizowane w małej skali mają duże znaczenie. Rolnictwo wspierane przez społeczność, kooperatywy spożywcze, rodzinne ogródki działkowe, ogrody społecznościowe czy gastronomia korzystająca z lokalnych, sezonowych i ekologicznych produktów stają się ważną częścią jadalnego miasta. Ich wzmacnianie oznacza zarazem wsparcie realnych zmian środowiskowych i społecznych. O tym, jak działają, oraz o wartościach i ideach, jakie za nimi stoją, opowiadają przedstawiciele i przedstawicielki tych inicjatyw.

Wyobraź sobie miasto, w którym owoce i warzywa rosną na miejskich farmach, w ogrodach społecznościowych albo uprawiane są na dachach i w przydomowych ogródkach. Wyobraź sobie, że jedzenie nie musi przebywać setek czy tysięcy kilometrów, za to masz dostęp do świeżych produktów pochodzących z lokalnych, ekologicznych gospodarstw. Wyobraź sobie, że Warszawa, jadalne miasto przyszłości, zmienia się w zdrowsze, lepsze do życia i bardziej odporne miejsce.

Jaką przyszłość wybierasz?

Współpraca z Fundacją Agro-Perma-Lab

Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb każdej istoty ludzkiej. Nadchodzący kryzys żywnościowy nie jest fikcją. Dominujący obecnie model rolnictwa przemysłowego tworzy niebezpiecznie wątłe społeczeństwa i ekosystemy. Skupia się on bowiem na wyeliminowaniu rolników, globalizacji obszarów wiejskich i ich przekształceniu w globalne fabryki żywności. Skumulowane negatywne skutki jego oddziaływania, prowadzące do wyczerpywania zasobów naturalnych, w niepokojący sposób pozostają jednak niezauważone przez znaczną część społeczeństwa.

Potrzebujemy rozwiązań, które umożliwią produkowanie i cieszenie się zdrowszym jedzeniem, życiem w zgodzie z naturą i jej rytmem oraz uzdrowienie planety, żeby i ona mogła nas uzdrawiać. Pandemia COVID-19, masowe migracje oraz kryzys klimatyczny jak nigdy dotąd pokazują, że musimy szukać nowych rozwiązań, a także wykorzystywać te, które już istnieją. Na całym świecie nowe inicjatywy działające na skraju mainstreamu albo w niszowych obszarach torują drogę dla dostrojenia nowego, bardziej wrażliwego i świadomego ekologicznie społecznego DNA do biosfery naszej planety.

Jadalne Miasto Warszawa i Muzeum Supermarketu powstały w ramach współpracy dwóch podmiotów: Biennale Warszawa i Fundacji Agro-Perma-Lab. Proponujemy dwie różne refleksje dotyczące tego, jak możemy się na powrót uniezależnić od wielkiego przemysłu spożywczego oraz rozwijać i wspierać miejskie rolnictwo i ogrodnictwo, lokalne inicjatywy żywnościowe oraz rolniczki i rolników, którzy doceniają założenia regeneracji i ekologii. Małe wizje mają znaczenie. Splatanie ze sobą naszych kreatywnych wyobraźni ma potencjał, żeby przekierować pojęcie „wzrostu” na rozwiązania niematerialne, niedestrukcyjne i nienastawione na zysk. Wykorzystajmy go.


Kuratorka i autorka scenariusza: Anna Galas-Kosil
Współpraca dramaturgiczna: Szymon Adamczak
Projekt graficzny i wizualizacje: Michał Dąbrowski
Realizacja strony internetowej: Łukasz Grochowski
Kompozycja ścieżki dźwiękowej: Jan Tomza-Osiecki
Fotografie: Katarzyna Cegłowska / ketti.pl
Video: Artgrid.io
Lektorka: Justyna Gardzińska
Przygotowanie wywiadów: Joanna Bojczewska
Weronika Koralewska
Anna Galas-Kosil
Bohaterki i bohaterowie wywiadów: Joanna Humka
(Kooperatywa Dobrze)

Maciej Łepkowski
(Ogród Społecznościowy Motyka i Słońce)

Marcin Migała
(RWS Marianka)

Marta Traczyk
(Restauracja W Domu)

Hanna Wielgus
(Rodzinne Ogródki Działkowe)

Redakcja i tłumaczenie: Justyna Chmielewska
Klementyna Dec
Tłumaczenie wiersza: Konrad Hetel
Produkcja i koordynacja: Ela Petruk
Komunikacja i PR: Agnieszka Tiutiunik
Koordynacja promocji: Klara Duniec

Dokument sieciowy powstał w ramach projektu „W kierunku solidarnego żywienia: Warszawa 2030+” realizowanego przez Biennale Warszawa we współpracy z Fundacją Agro-Perma-Lab, Krajowym Ośrodkiem Zmian Klimatu oraz siecią Nyéléni Polska.

Projekt finansuje m.st. Warszawa


Podziękowania:

Joanna Humka (Kooperatywa Dobrze)

Maciej Łepkowski (Ogród Społecznościowy Motyka i Słońce)

Marcin Migała i Katarzyna Grzybek (RWS Marianka)

Marta Traczyk (Restauracja W Domu)

Hanna Wielgus (Rodzinne Ogródki Działkowe)

Na tej stronie korzystamy z cookies.
Polityka prywatności