Kooperatywy spożywcze
Joanna Humka, Kooperatywa Dobrze
Zajmuje się edukacją klimatyczną w Centrum Edukacji Obywatelskiej. W styczniu 2020 roku przeprowadziła się do Warszawy i od razu zapisała się do kooperatywy, której działalność śledziła od kilku lat. Wciąż poszukuje swojego miejsca w świecie i sposobów na zachęcanie ludzi do budowania lepszego świata dla wszystkich istot.
Dołączenie do kooperatywy niezwykle ułatwiło mi poznanie osób, które kierują się podobnymi wartościami i traktują innych w podobny sposób jak ja. Dla mnie kooperatywa to nie tylko dobra i ekologiczna żywność, za którą producenci otrzymują odpowiednie wynagrodzenie, ale również praktykowanie demokracji oddolnej, dyskusje nad przyszłością inicjatywy, rozmowy z osobami w sklepie, wiele wspaniałych znajomości, a także doświadczenie koordynowania projektu edukacyjnego o ekonomii społecznej i solidarnej. Kooperatywa to przykład na to, że można inaczej, że inny świat ‒ taki ludzki, oparty na więziach społecznych i wzajemnej pomocy ‒ jest nadal możliwy.











Joanna Humka jest członkinią warszawskiej Kooperatywy Dobrze. Więcej informacji o ich działalności znajdziesz tutaj
Inne przykłady kooperatyw:
OrganicLea, kooperatywa pracownicza
Powróć do góry strony