Jadalne rośliny
Czy przyszło Ci na myśl, że rośliny, które depczesz, gdy chodzisz po trawniku, mogą być cennym źródłem witamin, minerałów i substancji leczniczych? Wiedzieli o tym nasi dziadkowie – nie mieli takiego dostępu do leków i suplementów diety jak my, więc korzystali z tego, co dawała im natura. My też powoli wracamy do zainteresowania roślinami jako pożywieniem i lekarstwem. Bluszczyk kurdybanek, pokrzywa zwyczajna, podagrycznik pospolity i jeżyna to rośliny występujące w naszym sąsiedztwie. Podczas warsztatu prowadzonego przez Magdalenę Oprządek szukaliśmy ich w okolicach lasu łęgowego na Wisłą, w północnej części Warszawy. Z zebranych roślin zrobiliśmy sałatkę i marynatę.





Materiały z warsztatu do pobrania znajdziesz tutaj:
Warsztat Jadalne rośliny odbył się 23 maja 2021 roku w okolicach Wału Wiślanego, poprowadziła go Magda Oprządek z warszawskiego Ogrodu Botanicznego.
Powróć do góry strony